[Best of the Best] 100 Kumpulan Contoh Soal Bahasa Inggris Pilihan Ganda dan Essay Lengkap dengan Kunci Jawaban

Posted on

Part C

I. Choose the correct answer by crossing (x) a, b, c, or d!

Listening Section Text for number 1 to 10

The 18th and 19th centuries glass was very expensive and was … (1) for limited applications, such as stained glass windows for churches. Large-scale glass manufacture … (2) with the industrial revolution with the mass production of glass containers beginning at the onset of the 20th century and glass light bulb production automated in 1926. Nowadays glass is much less expensive and is … (3) for granted as a packaging material in addition to its use in windows and other applications. New glass is… (4) from a mixture of four main ingredients: sand, soda ash, limestone and other additives. Glass can be… (5) indefinitely as part of a simple but hugely beneficial process, as its structure does not… (6) when reprocessed. If recycled glass is used to…(7) new bottles and jars, the energy… (8) in the furnace is greatly reduced. After accounting for the… (9) and processing needed, 315kg of C02 is… (10) per ton of glass melted.

1. The correct answer is …

a. use
b. used
c. news
d. loose
Jawaban: b
Jawaban yang benar adalah used.

2. The correct answer is …

a. became
b. begun
c. begin
d. began
Jawaban: d
Jawaban yang benar adalah began.

3. The correct answer is …

a. taken
b. taking
c. take
d. takes
Jawaban: a
Jawaban yang benar adalah taken.

4. The correct answer is …

a. make
b. made
c. meet
d. maid
Jawaban: b
Jawaban yang benar adalah made.

5. The correct answer is …

a. recycles
b. bicycle
c. recycle
d. recycled
Jawaban: d
Jawaban yang benar adalah recycled.

6. The correct answer is …

a. deterioration
b. interior
c. deteriorate
d. deteriorated
Jawaban: d
waban yang benar adalah deteriorated.

7. The correct answer is …

a. make
b. made
c. maid
d. makes
Jawaban: a
waban yang benar adalah make.

8. The correct answer is …

a. needled
b. need it
c. needed
d. indeed
Jawaban : c
Jawaban yang benar adalah needed.

9. The correct answer is …

a. transported
b. transfer
c. transfered
d. transport
Jawaban: d
Jawaban yang benar adalah transport.

10. The correct answer is …

a. save
b. saved
c. safe
d. shave
Jawaban : b
Jawaban yang benar adalah saved.

11 .Carlos: ….?
Santiago: Yes, I have.
Carlos: When did you go there?
Santiago: Last year.

a. Are you going there?
b. Did you go there?
c. Have you go there?
d. Have you ever gone to New York?
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah “have you ever gone to Bali”, Carlos ingin menanyakan pakah Santiago pernah pergi ke New York.

12. Nina : … Jane?
Sazkia : “Yes. She is typing a letter in her room now.

a. Did you see
b. Do you see
c. Have you seen
d. Have you ever seen
Jawaban: c
Jawaban yang sesuai adalah Have you seen, Nurmaila ingin menanyakan apakah Sazkia tadi melihat Jane.

13. … this text several times but I still confused.

a. have read
b. read
c. have been reading
d. was reading
Jawaban: a
Jawaban yang paling tepat adalah “have read” yang menunjukkan pola present perfect.

14. Jessica: Will you have lunch with me?
Samantha: I’d love to, but I am still full. I… my lunch.

a. have
b. have had
c. will have
d. am having
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah Have had. Samantha sudah kenyang berarti dia sudah makan siang. Untuk menyatakan kegiatan yang telah selesai dilakukan, digunakan bentuk present perfect.

15. Rangga : Why do you look sad?
Niko : Because I… my wallet.

a. have just lost
b. just lost
c. am just lost
d. will just lost
Jawaban: a
Just artinya baru saja yang menunjukkan kejadian yang telah berlalu. Just adalah keterangan waktu untuk present perfect. Sehingga jawaban yang tepat adalah Have just lost.

16. Angie: I wonder why Miss Dian … yet.
Novita: I do too. As I know, she is always on time.

a. won’t come
b. didn’t come
c. isn’t come
d. hasn’t come
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah hasn’t come, untuk menyatakan bahwa Miss Dian belum datang maka menggunakan present perfect tense.

17. Anna: Was Indonesia team as strong as Japan?
Cindy: No, I think Japan was stronger than Indonesia.
Ana: But … China, Japan or Indonesia?
Cindy: China.

a. Which team is the strongest
b. Which team is the weakest.
c. Which country plays better.
d. Which country plays the fastest
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah Which team is the strongest, degree of comparasion jenis superlatif (paling).

18. Nadine … her mother before she came home.

a. phones
b. phoned
c. has phoned
d. had phoned
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah had phoned. Nadine telah menelephone ibunya (past perfect tense) sebelum dia pulang ke rumah (past tense)

19. Our teacher never… England.

a. visits
b. visited
c. has visited
d. had visited
Jawaban: c
Jawaban yang tepat adalah has visited. Guru kita belum pernah ke England, sesuatu yang terjadi sebelum sekarang menggunakan bentuk pesent perfent tense.

20. Pedro … an accident when they had been in Italy.

a. gets
b. got
c. has got
d. had got
Jawaban: b
Jawabanyang tepat adalah got. Pedro mendapat kecelakaan saat dia telah sampai di Italy.

21. Susie: Can Jack speak English?
Tom: May be, he… the English course ten two years.

a. is joining
b. has joined
c. will join
d. joins
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah has joined.

22. Ryan: Here we are! The busiest harbor in Jakarta.
Sam: Look! A ship is coming.
Gina: …
Ryan: Yes. You know it can carry 2000 passengers at one time.

a. What is a big ship?
b. How big is this ship?
c. What a big ship!
d. How comfortable is the ship?
Jawaban: c
Jawaban yang tepat adalah what a big ship! salah satu bentuk expression of admiration.

Text for number 23 to 25

Plastic recycling is the process of recovering scrap or waste plastics and reprocessing the material into useful products, sometimes completely different in form from their original state. Typically a plastic is not recycled into the same type of plastic, and products made from recycled plastics are often not recyclable. When compared to other materials like glass and metal materials, plastic polymers require greater processing to be recycled. Plastics have a low entropy of mixing, which is due to the high molecular weight of their large polymer chains. When different types of plastics are melted together they tend to phase-separate, like oil and water, and set in these layers.

23. What is plastic recycling mean?

a. The process of how to make a bottle of plastic.
b. The process of recovering scrap or waste plastics and reprocessing the material into useful product.
c. The way to collect plastics.
d. Step to selling plastocs’ product.
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah The process of recovering scrap or waste plastics and reprocessing the material into useful products.
Lihat kalimat pertama pada text diatas.

24. Is plastic recycled into the same type of plastic?

a. No, it isn’t.
b. Yes, it is.
c. No, it doesn’t.
d. Yes, it does.
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah No, it isn’t. Lihat kalimat ke- 2 pada teks diatas.

25. What’s kind of plastic that require greater processing to be recycled?

a. bottle plastic
b. bag plastic
c. plastic polymer
d. plastic Jawaban: c
Jawaban: c
Jawabanyang sesuai adalah plastic polymer. Lihat kalimat ke- 2 pada teks diatas.

26. Harry: Would you like to go camping with us next holiday?
Donny: … but I have to take care of my mom. She has been hospitalized for a week.

a. It sounds interesting
b. Sorry I can’t
c. I’m afraid not
d. I am sorry to hear that
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, It sounds interesting.

27. Anisa: Mom, could I have another cookie, please?
Mother: …, but don’t forget to share it with your sister.

a. Of course
b. But it is so urgent
c. Listen, don’t bother her
d. You are kidding, I can’t
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, of course.

28. A tsunami is a very large sea wave that is … by a disturbance along the ocean’s floor.

a. mobilized
b. generated
c. influenced
d. appreciated
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, mobilized.

29. Waiter: Under what name would you like the reservation?
Hasan: Siregar, Hasan Siregar.
Waiter: …
Hasan: Yes. It’s 555 -9363.

a. May I have your phone number?
b. Can I tell you my phone number?
c. Should you write your phone number?
d. Will you speak about your phone number?
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, May I have your phone number? Suatu ungkapan permintaan yang sopan.

30. The drugs … by Alysa, she got influenza.

a. has drank
b. have drank
c. has been drank
d. had been drank
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah, had been drank. Klausa ini berbentuk kalimat pasif past perfect tense karena kejadian ini lebih dahulu terjadi dari klausa pertama.


II. Answer the following questions with the correct answer!

31. Use the correct verbs in these sentences!
a) He had saved up for five years before he bought a car.
b) When I arrive, she has got ready to go.

32. Translate the following sentences into English!
Bibi akan memberitahunya bahwa ibunya telah meninggal dunia.
Answer: Aunt will tell him that his mother has passed away.

33. Translate the following sentences into English!
Jane sedih karena telah menyakiti sahabatnya.
Answer: Jane is sad because she has hurt her best friend.

34. Complete the dialogues below with the appropriate expressions!
Mat: Let’s go, we must be hurry! The sun will rise.
Andy: OK. I want to see the sunrise from the top of this mount.
Mat: Hey! Look at the right side! The sun has risen.
Andy: Oh, my God, What a beautiful sunrise!

35. Complete the dialogues below with the appropriate expressions!
Ben: What will you paint about?
Lisa: I will paint about a flower garden. How about you?
Ben: I have painted flower garden too, but my little sister has turned it. Well, I have to paint something else again, now.
Lisa: Oh, How awful.


III. Read the dialogue then answer the following questions!

Two best friends meet in the bookstore.

Jasmine: Karin!
Karina: Hi, Jasmine! What are you doing here?
Jasmine: I will buy some things to make handmade of our English task. You did not come to some days. Where have you been? Are you OK?
Karina: I’m fine, Jasmine. My mother got sick, she stayed in the hospital now.
Jasmine: I am sorry to hear that, dear. Tell me more.
Karina: She has cancer. Now, the doctor has treated her with chemotherapy.
Jasmine: Oh, it’s okay. Everything will be alright.
Karina: Look at it! Yesterday, I made this small bag for you. Do you like it?
Jasmine: Well, what a beautiful bag it is! Thank you, Karina. I really like it!

36. Who is talking in the dialogue?
Answer: Jasmine and Karina

37. Where does the dialogue take place?
Answer: In the bookstore.

38. Why did Karina not come to school?
Answer: Her mother stayed in the hospital.

39. Mention the expression of sympathy in the dialogue above!
Answer: I am sorry to hear that, dear.

40. Mention the expression of admiration in the dialogue above!
Answer: What a beautiful bag it is!


IV. Translate the following sentences into English!

41. Saya telah, mengerjakan pekerjaan rumah saya.
Answer: I have done my homework.

42. Angie telah menelephone Dian sebelum dia datang ke Indonesia.
Answer: Angie had phoned Dian before he came to Indonesia.

43. Gina sudah menonton film itu beberapa kali.
Answer: Gina has watched that movie several times.

44. Betty telah tinggal di rumah itu sejak 2008.
Answer: Betty had lived in that house since 2008.

45. Bibiku telah datang dari desa untuk mengunjungi kami.
Answer: My aunt has come from the village for visiting us.

46. Harry telah bekerja selama delapan tahun sebagai guru Matematika.
Answer: Harry had worked for eight years as a Math teacher.

47. Rudi telah mengetahui tentang kecelakaan itu.
Answer: Rudi has known that accident.

48. Gurunya telah pindah ke sekolah lain.
Answer: His/her teacher has moved to another school.

49. Dia telah bermain gitar di kamarnya.
Answer: He has played the guitar in her room.

50. Yoko telah memasak Sushi.
Answer: Yoko has cooked Sushi.


Pelajari juga contoh-contoh soal yang lain di sini:

Selamat berjuang dalam ujian sobat!

Good Luck!

Vote your voice for better articles

[Best of the Best] 100 Kumpulan Contoh Soal Bahasa Inggris Pilihan Ganda dan Essay Lengkap dengan Kunci Jawaban
4.2 (83.33%) 6 votes


Best regards: PustakaBahasaInggris.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *